Bitumen dak is aan vervanging toe, wat zijn de opties?

Een bouwkundig inspecteur heeft tijdens de conditiemeting voor het MJOP geconstateerd dat het dak het einde van zijn levensduur heeft bereikt en binnen nu en een paar jaar vervangen dient te worden. Dat is een dure aangelegenheid; de afgelopen jaren zijn de prijzen van de grondstoffen zo ver gestegen dat het vervangen van een bitumen dak een flinke last wordt voor VvE’s. Maar welke mogelijkheden hebben VvE’s? Wij denken met u mee!

bitumen-dak-is-aan-vervanging-toe-wat-zijn-de-opties

Volledige dakrenovatie

Het einde van het oude bitumen dak kan een uitstekende kans zijn om het pand te verduurzamen. Vaak zijn hele oude daken niet of slecht geïsoleerd, wat zeer nadelig is voor het energieverbruik van de woningen op de bovenetage. Het kan dan verstandig zijn om het volledige dak te vervangen, waarbij er eerst een nieuwe isolatielaag wordt geplaatst op het dakbeschot, alvorens de onderlaag en het bitumen worden gemonteerd en gebrand. Op deze manier slaat een VvE twee vliegen in één klap:

 

Verduurzaming

Het dak wordt immers geïsoleerd, waardoor het energieverlies van de woningen op de bovenste etage verlaagd wordt. Dit is de eerste stap in de “Trias Energetica”, het basisprincipe in verduurzaming van de gebouwde omgeving. Door het verlies van warmte te beperken hoeft er minder energie verbruikt te worden om de woning op temperatuur te houden. Goed voor het energielabel en goed voor de rekening!

Toekomst bestendig

Door een volledig nieuw dak te plaatsen wordt het dak toekomst bestendig. Niet alleen is er een volledig nieuwe levenscyclus, het dak wordt op deze manier ook beter geschikt voor duurzaamheidsoplossingen als zonnepanelen. Tevens wordt het in de toekomst makkelijker om minder ingrijpende dakrenovaties toe te passen, omdat de onderliggende constructie beter bevestigd is.

Bitumen overlagen

Soms is het financieel niet mogelijk voor een VvE om het volledige dak te vervangen, waardoor zij genoodzaakt zijn om andere oplossingen te onderzoeken. Een van de meest gebruikte methodes is het overlagen van het bitumen. Daarbij wordt er een nieuwe laag bitumen gebrand op de oude bitumen dakbedekking. Het is echter wel altijd noodzakelijk om deze mogelijkheid te laten inspecteren door een erkende dakdekker, omdat er enkele voorwaarden worden gesteld aan de bestaande dakbedekking- en constructie voordat deze geschikt wordt geacht voor overlagen.

 

Technische staat bestaande dak

Het bestaande dak, van onderlaag tot de bestaande bitumen afwerking, moeten technisch goed genoeg zijn om te kunnen overlagen. Zo is het belangrijk dat de isolatie deugdelijk is bevestigd en dat er geen water in de constructie zit door lekkages. Wanneer er namelijk vocht in de constructie zit en er wordt een nieuwe laag bitumen aangebracht, dan wordt het vocht opgesloten en gaat de dakconstructie rotten met grote schades tot gevolg.

bitum-dak

Het dak mag niet te vaak overlaagd zijn

Het dak mag in het verleden niet te vaak overlaagd zijn. Als er teveel lagen bitumen op het dak liggen wordt de belasting op de constructie te groot met instortingsgevaar tot gevolg.

Siliconen coating bitumen dak

Een andere methodiek voor het renoveren van bitumineuze daken is het coaten van het dak met een Siliconen Roofing coating. Hierbij wordt er over het bestaande dak een siliconen coating aangebracht die het hele dak opnieuw “inpakt”. Dit levert een aantal mooie voordelen op:

 

Duurzaam en UV bestendig

Door de witte kleur van de coating is deze zeer UV bestendig, waardoor de slijtage van de afwerklaag zeer laag is. Normale dakbedekkingen als bitumen zijn door hun donkere kleur zeer onderhevig aan slijtage als gevolg van grote zonbelastingen. Ze vertonen daardoor veel craquelé.

 

Temperatuur verlagend

Doordat de coating wit is reflecteert deze veel warmte van de zonnestraling, waardoor het oppervlakte temperatuur tot wel 3 graden verlaagd wordt. Niet alleen is dit zeer gunstig voor de temperatuur in de bovenwoningen gedurende de zomer, maar ook voor de opbrengst van eventuele zonnepanelen, omdat deze minder snel oververhit raken. Dit komt het rendement ten goede.

temperatuur-verlagende-dak-coating

Zo ziet u; er zijn meerdere oplossingen bij een verouderd dak. Het is altijd aan te raden om het dak te laten inspecteren door een specialist, zodat een VvE weloverwogen beslissingen kan maken. Immers, verkeerde oplossingen toepassen kan ook leiden tot hoge kosten. Een inspecteur kan altijd een goed advies uitbrengen, welke niet enkel is gebaseerd op de kosten, maar ook op levensduur en duurzaamheid.

Vraag een offerte aan en wij helpen u verder

Tommy De Jong

Voor vragen of persoonlijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.