Waarom u een bouwkundige keuring moet laten uitvoeren bij aankoop van een woning!

Bij het kopen van een huis komen er talloze zaken op je af: van het vinden van de juiste locatie tot het regelen van de financiering. Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de Bouwkundige Keuring. Hoewel het niet verplicht is, kan een bouwkundige keuring je een hoop kopzorgen en onverwachte kosten besparen. Maar wat houdt zo’n keuring precies in, en waarom is het zo belangrijk? In deze blog nemen we je mee in de wereld van bouwkundige keuringen.

Bouwkundige keuring

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van een woning, uitgevoerd door een onafhankelijk expert. Tijdens deze keuring wordt de technische staat van het huis beoordeeld. Dit omvat het controleren van de fundering, muren, dak, vloeren, leidingwerk, elektrische installaties en nog veel meer. Het doel van de keuring is om gebreken en onderhoudsgebreken te signaleren die invloed kunnen hebben op de veiligheid en het wooncomfort van de woning.

Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

  1. Inzicht in de staat van de woning: Een huis kan er op het eerste gezicht perfect uitzien, maar verborgen gebreken kunnen een groot probleem vormen. Een bouwkundige keuring geeft je een helder beeld van de huidige staat van het huis en eventuele toekomstige onderhoudskosten.
  2. Onderhandelingspositie: Als er tijdens de keuring gebreken aan het licht komen, kun je deze informatie gebruiken om te onderhandelen over de prijs van de woning. In sommige gevallen kan dit resulteren in een lagere aankoopprijs of kan de verkoper verplicht worden om de gebreken te repareren.
  3. Voorkomen van onverwachte kosten: Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, voorkom je dat je na de aankoop van het huis geconfronteerd wordt met onverwachte kosten voor reparaties. Het is altijd beter om van tevoren te weten waar je aan toe bent.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Een bouwkundige keuring kan op verschillende momenten in het aankoopproces worden uitgevoerd:

  • Voor de Onderhandeling: Door een keuring uit te laten voeren voordat je een bod doet, kun je beter geïnformeerd de onderhandelingen ingaan. Je weet immers precies wat de staat van het huis is. Zijn er grote gebreken met grote direct noodzakelijke kosten, dan kan je dit gebruiken ter argumentatie voor een lager bod.
  • Tijdens de Ontbindende Voorwaarden: Vaak wordt de keuring uitgevoerd nadat je een voorlopig koopcontract hebt getekend, maar binnen de ontbindende voorwaarden. Als er dan tijdens de keuring ernstige gebreken worden vastgesteld, kan de koper de koop nog annuleren of ervoor kiezen om met deze informatie opnieuw over de prijs te onderhandelen of om de verkoper te dwingen de gebreken te herstellen.

Wat kun je verwachten van een bouwkundige keuring?

Tijdens de keuring zal de bouwkundig expert het huis van top tot teen inspecteren, waarbij de focus voornamelijk licht op bouwkundige- en constructieve details en onderdelen, alsmede technische- en elektrische installaties;

  • Fundering en Constructie: Is de fundering stevig en zijn er geen scheuren in de muren?
  • Dak: Is de dakbedekking en alles er omheen nog in goede staat en is er geen sprake van lekkage?
  • Kozijnen: Zijn de kozijnen nog in goede staat, werkt het hang- en sluitwerk nog naar behoren?
  • Schilderwerk: Is het schilderwerk nog in goede staat, zit er (verborgen) houtrot wat hersteld dient te worden?
  • Isolatie: Hoe is de isolatie van het huis? Zijn de ramen dubbelglas en hoe is de staat van het dak en de gevelisolatie?
  • Leidingwerk: Zijn de waterleidingen en de afvoer in goede staat?
  • (Elektrische) Installaties: Is de meterkast up-to-date en veilig, is de verwarmingsinstallatie goed onderhouden en nog up-to-date?
  • Overige installaties en randzaken: de onafhankelijke expert zal onder andere alle apparatuur in de keuken controleren en al het sanitair beoordelen.
 
Na afloop van de keuring ontvang je een gedetailleerd rapport, waarin alle geïnspecteerde onderdelen beoordeeld zijn met een conditiescore, gepaard met waarnemingen en bevindingen. Eventuele gebreken worden voorzien van een geadviseerde maatregel en een schatting van de kosten

Wat kost een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring variëren, afhankelijk van de grootte van het huis en de specificaties van de keuring. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €300,- en €500,-. Hoewel dit een extra uitgave is, kan het je op de lange termijn veel geld besparen. 

Geïnteresseerd in een bouwkundige keuring van Digitaal Bouw Support? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vraag een offerte aan en wij helpen u verder

Tommy De Jong

Voor vragen of persoonlijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.