Duurzaam wonen; een gids voor het verduurzamen van uw pand

Het mag ondertussen geen geheim meer zijn; we zitten in Nederland midden in een energietransitie en ook het verduurzamen van de gebouwde omgeving hoort daarbij. Het verduurzamen van verouderde woongebouwen lijkt soms een onhaalbare vesting. Die gedachten is niet zo gek met alles wat er tegenwoordig in het nieuws en op sociale media wordt verteld. De een na de andere uitspraak over dure warmtepompen en andere apparatuur wordt de wereld in geslingerd. Maar is het ook echt zo onhaalbaar? Wij nemen u mee in onze gids voor het verduurzamen van uw pand.

Pand verduurzamen, energielabel

Gouden kansen voor een VvE

Wist u dat een VvE juist hele mooie kansen heeft voor het verduurzamen van haar pand? Men moet er alleen wel verstandig mee omspringen, dan kunnen heel veel – financiële – hordes al genomen worden.

Zoals wij eerder hebben besproken is een VvE verplicht om te sparen voor onderhoud aan haar pand en heeft zij een morele verplichting om het pand goed te onderhouden. Elk jaar weer worden er kosten gemaakt voor onderhoud en eens in de zoveel jaar komt er een grote post voorbij, zoals schilderwerk of dak vervanging. En juist deze grote onderhoudsposten bieden ruimte voor verduurzaming!

Maar waarom dan? Deze grote onderhoudsposten zijn of heel ingrijpend van aard, zoals het vervangen van de dakbedekking, of juist regelmatig terugkerend zoals het schilderwerk van de gevelkozijnen. Deze toekomstige uitgaven bieden een VvE een uitgelegen kans om te onderzoeken of het ook anders kan of om slim met deze posten om te gaan, zodat er ook verduurzaamt kan worden in onderhoudsuitgaven.

Hoe kan een VvE dan verduurzamen?

Er zijn een aantal vlakken waarop een VvE relatief makkelijk kan verduurzamen door ten tijde van groot onderhoud enkele onderdelen te vervangen voor een duurzame variant;

 

 • Kozijnen; Veel, voornamelijk oudere, woongebouwen beschikken nog over houten kozijnen. Deze kozijnen zijn, vooral bij de oude panden, niet goed isolerend. Daarvoor zouden de kozijnen vervangen moeten worden. Nieuwe houten kozijnen isoleren veel beter en worden uitgerust met sterk isolerende beglazing. Echter, houten kozijnen vergen veel en kostbaar onderhoud. In de regel moeten houten kozijnen elke 6 jaar geschilderd worden. Dit betekend elke 6 grote kosten aan steigers, manuren en materiaalkosten. Het kan dan zeer verstandig zijn om de kozijnen, indien ze al verouderd zijn, te laten vervangen voor kunststof kozijnen. Deze isoleren beter, maar bovenal behoeven kunststof kozijnen weinig tot geen onderhoud. Hoogstens eens in de 9 à 12 jaar een schoonmaakbeurt. Dit scheelt onwijs veel in de kosten voor een VvE.

   

Kunststof kozijnen, een duurzame variant
 • Daken isoleren; Vroeger werden de daken niet of nauwelijks geïsoleerd. In de praktijk komen wij dan ook veel daken tegen waarbij het bitumen direct op het dakbeschot is gebrand en waar isolatie ontbreekt, ook bij pannendaken zien wij veel niet geïsoleerde daken. Het is dan ook verstandig om het gehele dak te laten isoleren zodra de onderhoudspost “Dakbedekking vervangen” eraan komt in het MJOP. Deze aanpassing levert een grote besparing op energieverlies en is zeer gunstig voor het energielabel, waardoor de woningen ook in waarde zullen stijgen.

   

   

 • Zonnepanelen plaatsen; Denk gelijktijdig met het vervangen cq. isoleren van het dak aan het plaatsen van zonnepanelen. Deze
  kunnen toegepast worden voor zowel het gemeenschappelijke verbruik – verlichting van gangen, parkeergarages en de liften – als voor persoonlijk gebruik. Zorg dan wel dat dit goed beschreven staat in de splitsingsaktes.
 • Duurzame warmtebronnenEen groot goed in het verduurzamen van de gebouwde omgeving is een duurzame methode om warmte op te wekken. Er zijn veel opties op de markt, maar niet elke optie is toepasbaar bij elk gebouw. Laat een deskundige de situatie van de VvE onderzoeken en vraag hen om een advies. Enkele bekende opties zijn warmtepompen, maar ook airco’s kunnen toegepast worden om de woningen te verwarmen. Wellicht kan een VvE op deze manier haar energieverbruik verlagen en bovendien de kosten voor energie verlagen.

Laat een DMJOP opstellen.

Een DMJOP, ofwel Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan, springt in op deze situaties. In een DMJOP worden verduurzamende ingrepen in kosten en baten vergeleken met de huidige situatie. In feite krijgt u als VvE twee documenten; een regulier MJOP gebaseerd op de huidige situatie en een DMJOP waarin verduurzamende ingrepen worden begroot. Deze twee documenten kunt u naast elkaar leggen ter vergelijking. Bijvoorbeeld op het gebied van kozijnen; in het reguliere MJOP komt er elke 6 jaar een post voor het schilderen van de gevelkozijnen à €55-€65/m2. In het DMJOP komt er 1 grote post voor kozijnen vervangen en een terugkerende post elke 9 jaar voor het onderhouden en conserveren van de kozijnen à €10-€15/m2. Aan de VvE om dan te bepalen wat zij wel en niet wil doen.

 

Vraag een offerte aan en wij helpen u verder

Tommy De Jong

Voor vragen of persoonlijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.