De beste methodes om uw kruipruimte te isoleren

Een niet- of slecht geïsoleerde kruipruimte/begane grond vloer, overal om ons heen zien wij dit voorbij komen. Vroeger waren de eisen uit het Bouwbesluit op het gebied van isolatie nog heel laag of zelfs niet aanwezig. We zien in de praktijk daardoor veel vloeren die niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Daardoor komt er veel kou vanuit de kruipruimte de woning binnen, waardoor er meer energie nodig is om de woning op een behagelijke temperatuur te houden. Het is dan ook zeer verstandig om uw kruipruimte te isoleren, zo kunt u besparen op uw energierekening! Wij zetten de opties voor u op een rij.

Vloerisolatie
Vb. Isolatieplaten bevestigd tussen de vloerbalken.

Vloer isoleren aan de onderzijde

Heeft u een toegankelijke kruipruimte – minimale doorganghoogte van 45 centimeter – dan kunt u er voor kiezen om de vloer aan de onderzijde te isoleren. Groot voordeel van het direct isoleren van de vloer is dat de vloer dan geen direct contact heeft met de koude en vochtige lucht uit de kruipruimte. Dit levert het beste rendement op voor uw woning. Er zijn verschillende methoden om uw vloer te isoleren:

 • Isolatieplaten; Isolatieplaten van bijvoorbeeld PIR, EPS of steenwol die tegen de onderzijde van de vloer worden bevestigd. Let hierbij wel op het toepassen van de juiste folies om damp en vocht in de vloerconstructie te vermijden. Door de hoge isolatiewaarden van deze platen is dit de meest efficiënte manier om de vloer te isoleren.
 • Isolatieschuim; Er kan ook gekozen worden voor het toepassen van isolatieschuim, bijvoorbeeld wanneer de onderzijde van de vloer ongelijk is of wanneer er veel leidingen in de weg zitten. Bij deze methode wordt de volledige onderzijde van de vloer ingespoten met een isolerende schuim die uitzet. 
 • Tonzon isolatiezakken; Er kan ook een systeem toepast worden van het bedrijf Tonzon, waarbij een of meerdere aluminium luchtzakken onder de vloer worden bevestigd Thermokussens Tonzon. Dit systeem isoleert niet alleen heel goed, maar houdt de warmte ook heel goed vast.

Voordelen:

 • Beste isolatiewaarden
 • Kruipruimte blijft goed begaanbaar
 • Geen direct contact tussen vloer en koude grond
 • Warmte wordt beter vast gehouden in de vloer

Kruipruimte isoleren op de bodem

Heeft u een minder of moeilijk toegankelijke kruipruimte – interne hoogte van 40 cm of lager – dan is het eenvoudiger om te kiezen voor een bodemisolatie. Bij het toepassen van een bodemisolatie wordt er een systeem over de bodem uitgespreid, waardoor de koude niet vanuit de grond naar de vloer kan uitbreiden. Vaak levert een bodemisolatie ook vochtregulerende voordelen op. Er zijn enkele systemen beschikbaar;

 • Tonzon bodemfolie; Hierbij wordt er een isolerende folie over de grond gespannen en met ankers bevestigd aan de funderingsbalken. Deze folie houdt de kou en vocht uit de grond tegen, waardoor de kruipruimte droger en warmer wordt. Voordelig voor het beperken van warmteverlies, nare geurtjes en een vochtige vloer.
 • Isolatieschelpen- of parels; Met deze methode wordt er een isolerende laag op de grond gespoten van ca. 20 centimeter of meer, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. Deze parels of schelpen hebben een zeer isolerende werking en houden veel warmte vast. Het grote voordeel van deze methode is dat het zeer snel verwerkt wordt en dat het relatief goedkoop is. Bovendien kan het in vrijwel alle situaties toegepast worden en kan het gecombineerd worden met een vloerisolatie. Nadeel is wel dat de kruipruimte slechter begaanbaar wordt voor bijvoorbeeld onderhoud en reparaties aan leidingwerk.

Voordelen:

 • Goedkoopste oplossing
 • Houdt vocht uit de grond beter tegen
 • Bij moeilijk begaanbare kruipruimtes toe te passen

Kruipruimte ventilatie

Dit wordt vaak over het hoofd gezien wanneer men de mogelijkheden onderzoekt om warmteverlies of vochtproblemen via de kruipruimte tegen te gaan, maar is juist zeer nuttig en bovendien heel belangrijk. Door ventilatievoorzieningen aan de brengen tussen de buitengevel en de kruipruimte, kan de ruimte geventileerd worden, waardoor de vochtige lucht weg kan. De kruipruimte zal niet alleen minder vochtig worden, maar daardoor ook beter kunnen isoleren. Vochtige lucht warmt immers minder goed op dan droge lucht. Het is dan ook zeer verstandig om gelijktijdig met het isoleren van de kruipruimte te controleren of er voldoende ventilatievoorzieningen zijn getroffen en waar nodig aan te brengen.

 

Vraag een offerte aan en wij helpen u verder

Tommy De Jong

Voor vragen of persoonlijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.