Wat is een Artist Impressions in 4 stappen

Wat is een Artist Impression?

Een Artist Impression, ook wel visualisatie, is een 3D tekening die laat zien hoe een ontwerp zich zal vertalen in de realiteit en wordt veelvuldig gebruikt in ontwerp- en aanbestedingsfases. Bij het ontwerpen van producten, inrichtingen van (woon)ruimten of volledige gebouwen zijn de mogelijkheden oneindig. Ontwerpers en klanten kunnen kiezen uit legio vormen, materialen, kleuren en meer. Vooral voor de consumenten is het vaak lastig om een schets in combinatie met een kleurboek te vertalen naar het eindresultaat, wat vaak onzekerheid kan veroorzaken;

  • gaat deze openhaard wel mooi staan in mijn woonkamer?
  • Is deze combinatie tussen vloer en meubels wat ik daadwerkelijk wat ik zoek?

Om deze onzekerheid te ondermijnen wordt een Artist Impression gemaakt, die een toekomstige realiteit kunnen tonen waarbij kleuren en materialen goed tot zijn recht komen en belichting wordt getoond. Dit zijn dus hele levendige tekeningen die vaak niet van echt te onderscheiden zijn. Op deze manier krijgen consumenten in een vroeg stadium een idee hoe het ontwerp er daadwerkelijk eruit komt te zien, maar waarbij – en dat is van groot belang – er zeer gemakkelijk en zonder hoge kosten aanpassingen gedaan kunnen worden. Toch maar die donkere houten vloer of toch maar die grijze muur? Bij een Artist Impression is dit makkelijk en snel aan te passen!

Hoe wordt een Artist Impression gemaakt?

Er zijn meerdere methoden die gebruikt worden om Artist Impressions te maken. Zo kan je gebruik maken van een meer traditionele methode waarbij perspectief tekeningen gemaakt worden met potlood, waarna deze met professionele markeerstiften worden ingekleurd. Dit is een methode die vroeger vaak gebruikt werd.

Wat is een Artist Impression in 4 stappen

Tegenwoordig zijn er echter tal van softwareprogramma’s die de kwaliteit veel verder hebben gebracht. Hierbij wordt er eerst in een 3D tekenprogramma, zoals Google Sketchup, Autodesk Revit of 3DS Max, een 3D model getekend, compleet aangevuld met meubilair, planten en accessoires. Vervolgens worden door middel van rendersoftware als Lumion, VRay of Enscape materialen en lichtbronnen toegevoegd. Hoe Maak Je Een Mooie Render Met SketchUp? (sketchup3d.be)

Deze software is tegenwoordig zo goed doorontwikkeld dat alle materialen en lichtbronnen tot in perfectie ingesteld kunnen worden. Deze renderprogramma’s zetten vervolgens de 3D modellen, inclusief de informatie van materialen en belichting, om in een fotorealistische tekening. Deze kunnen vervolgens nabewerkt worden met Photoshop voor een optimaal resultaat. Het voordeel van deze combinatie van programma’s is dat de ontwerper voor jou als gebruiker heel gemakkelijk aanpassingen kan maken, waarbij de veranderingen direct visueel zijn. En dat alles kan bij jou aan de keuken tafel op een laptop!

Wat is een Artist Impression in 4 stappen

Wat kost een Artist Impression?

De kosten van een Artist Impression kunnen ver uiteenlopen en vaak is het op voorhand moeilijk om er een prijs aan te hangen. De prijs is immers sterk afhankelijk van de omvang van het project en de mate van details die verlangd wordt in de tekening. Meestal moet je rekenen op een minimumprijs van circa €300 euro, maar dit kan al snel ver oplopen. Er zijn daarin ook vele mogelijkheden voor het opstellen van een prijs; er kan op urenbasis worden gewerkt of er kan een vast tarief worden afgesproken. Een vast tarief kan een goede uitkomst zijn bij een B2B (Business to Business) samenwerking, waarbij er regelmatig eenzelfde soort tekening gemaakt dient te worden.

Ben je een particulier en wil je jouw ontwerp laten vertalen naar een 3D tekening? Zoek dan een bureau die dicht bij jouw segment ligt; een bureau die vaak met particuliere opdrachtgevers werkt en daardoor ook weet hoe zij jou het beste bij kunnen staan. Het is belangrijk om vooraf duidelijk te zijn in wat je verwacht en vooral wat je niet wil. Communicatie vanaf het eerste moment is belangrijk en voorkomt problemen in een later stadium. Geef duidelijk aan wat er gevisualiseerd moet worden en hoeveel details er getekend moeten worden. Op basis van dit beeld kan het bureau dan een prijsopgave geven.

Artist Impression laten maken of uitbesteden?

Er zijn veel mogelijkheden voor het laten maken van een Artist Impression. Soms bieden bedrijven deze dienst intern aan, zoals keukenwinkels, en andere bedrijven hebben zelf een vaste samenwerking waarmee zij deze diensten aanbieden. Heb je zelf reeds een ontwerp, maar beschik je niet over de juiste middelen en kennis om een 3D tekening te laten maken, dan kan het ook uitkomst bieden om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die het ontwerp kan vertalen naar een Artist Impression. 3D Verbeelding is een bedrijf dat in beide situaties actief is. Bij ons kan je zowel als particulier terecht voor een eenmalige opdracht alsmede als bedrijf voor een B2B samenwerking waarbij wij samen jullie klanten een extra dienst kunnen aanbieden. Benieuwd geworden naar onze projecten, neem dan een kijkje in onze portfolio! Portfolio • 3D Verbeelding

Vraag een offerte aan en wij helpen u verder

Tommy De Jong

Voor vragen of persoonlijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.