NEN-2767 Conditiemeting; alles wat u moet weten!

Wellicht heeft u het wel eens voorbij horen komen; de NEN-2767 Conditiemeting. Van onmisbaar belang in het – onderhoud van – vastgoed, maar wat houdt dit nu precies in? Wat is de NEN 2767 en waarvoor dient deze? Hoe wordt een conditiemeting uitgevoerd en hoe wordt deze vervolgens toegepast?

Wat is de NEN-2767?

De NEN-2767 is de norm op het gebied van conditiemetingen en heeft als doel de kwaliteit te waarborgen. In de norm zijn enkele richtlijnen opgesteld voor het uitvoeren van conditiemetingen en het opstellen van een conditiescores. Door deze richtlijnen en regels geeft de NEN-2767 uniformiteit aan conditiemetingen en kunnen deze op algemene basis worden toegepast in de bouw.

Wat is het doel van een conditiemeting?

Gebouwdelen en in het specifiek de toegepaste materialen zijn onderhevig aan slijtage en behoeven dus onderhoud om de levensduur te verlengen. De slijtage van materialen en gebouwdelen is van te voren echter niet nauwkeurig te voorspellen; de ernst van slijtage is namelijk onderhevig aan meerdere factoren waaronder weersinvloeden. Het is daarom van groot belang om met enige regelmaat een conditiemeting uit te laten voeren door bevoegde inspecteurs. Dit wordt ten alle tijden gedaan middels de NEN 2767 Conditiemeting. Met deze conditiemeting wordt de bouwkundige- en technische conditie vast gesteld, waarna er een score aa verbonden wordt. Met het rapportage dat volgt kan een plan worden opgesteld voor het onderhoud, ook wel een MJOP genoemd. Lees voor meer info over een MJOP onze blog over Wat is een MJOP in 3 stappen.

nen-2767-conditiemeting-houtwerk-kozijn
Vb. Slechte conditie van het houtwerk waargenomen tijdens een conditiemeting.

Hoe wordt een NEN-2767 Conditiemeting uitgevoerd?

Tijdens de NEN-2767 Conditiemeting zal een bouwkundig inspecteur een inspectieronde in en om het gebouw doen, waarbij alle gebouwdelen en materialen gefotografeerd worden. Daarbij wordt extra focus gelegd op duidelijke gebreken. Waar nodig zullen extra metingen gedaan worden, bijvoorbeeld vochtmetingen in het houtwerk of een incisie in het bitumen van het dak om meer informatie te verkrijgen over de technische staat. Aan de hand van de fotorapportage, eventuele metingen en de bevindingen worden vervolgens de conditiescores gegeven per materiaal of gebouwdeel. Dit gebeurt volgens de richtlijnen van de NEN 2767.

Conditiescores-volgens-NEN-2767-normen

Conditiescores volgens NEN-2767 normen

Verwerking conditiemeting

De bevinden en scores die volgen uit de conditiemeting kunnen verwerkt worden in onder andere een MJOP, waarin het planmatig onderhoud van een gebouw wordt begroot en gepland. Hierbij bepalen de technische staat van de delen in combinatie met de score het startjaar van een onderhoudscyclus. Als een materiaal bijvoorbeeld een score van 5 of 6 krijgt zal het startjaar in de nabije toekomst liggen terwijl een score van 1 of 2 nog geen onderhoud behoeft in de komende 6 jaar of langer. De conditiemeting is daardoor een essentieel en bepalend onderdeel in het onderhoudsplan van een gebouw.

Vraag een offerte aan en wij helpen u verder

Tommy De Jong

Voor vragen of persoonlijk advies neem vrijblijvend contact met ons op.